KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

PROCION

2008.04.16. 14:11 :: Laurendilla

 

A Prociont 1956-ban szabadalmaztatta a brit ICI vegyipari cég, de ma már - az oltalom lejárta - után több cég más-más néven állitja elő. Prociont 22 tiszta szinten gyártják. a festék kb. 2 évig tárolható por alakban, vizzel oldva hűtőszekrényben 2 hónapig - de halványabb lesz a festés az "állott" festékkel. Nagyon gazdaságos mert 5 dkg festékkel kb. 1 kg textilt lehet közepes árnyaltúra festeni. Fontos hogy az anyag súlyát mindig mernunk kell, mert a festékoldat nem használható fel újra.

Hatásmechanizmus

A reaktiv festékek molekulái kovalens kötésbe kerülnek a textil molekulávial, ami a szintartósságot biztositja. A Procion MX diklorotriazin szerkezetű, ami azt jelenti, hogynem csak a textilhez kötődik, hanem a vizzel hidrolizis is beindul. Magyarul a viz is megköt némi festéket, tehát a végén a vizzel együtt kiöntünk valamennyi festéket is. A kémiai folyamathoz lúg kell (mosószóda, hamulúg,nátriumkarbonát) ez megemeli a festékoldat pH-értékét. Az asztali só (vagy Glauber só) csökkenti a festék oldhatóságát ezért a festék egyenletesebben szivódik fel.

A végeredményt befolyásolja

a viz mennyisége, hőmérséklete (kézmeleg 30-35 fokos), a levegő hőmérséklete (legalább 21 fok legyen a helyiségben!!) a textil minősége és a szin érésének ideje is, vagyis hogy technikától függően mennyi ideig van az anyag a festékben.

Forrás: Katafa procionos festős tanfolyama

Ha ennél is többet szeretnél megtudni:

 



 

5 komment

Címkék: procion

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr35428316

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nagy orsolya 2008.11.10. 21:03:23

Kedves Laurendilla!

A procionos festés érdekelne! Nagyon bonyolult a festés módszere? Ha egyedül nem boldogul vele az ember lánya akkor tanfolyamok mikor és hol indulnak? A neten találtam rendelési lehetőséget szerinted a Jacquard Procion MX jó?

előre is köszi a válaszokat!
borsó

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.11. 15:22:25

Kedves Borsó!

A procionos festés nem megtanulható, de azért egyedül ne fogj bele szerintem. Javaslom, hogy az index fórumok közül látogass el a Telxtilfestés Procionnal topikra (forum.index.hu/Article/showArticle?t=9157796) ott sok mindent elolvashatsz és Polyák Ildikó alias Katafa - kedvenceim között megtalálod a blogját - szokott tanfolyamokat tartani, érdeklődhetsz direktbe a textilfestőt topikon. Jacquard Procion MX tökéletes - ez maga a Procion (lerövidítve) :)))))

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.13. 18:16:12

Kedves Borso!

Termeszetesen azt akartam irni, hogy nem megtanulhatatlan, soooot igenis megtanulhato.

nagy orsolya 2008.11.24. 20:16:18

Szia Laurendilla!

Köszönöm! Néztem-nézem a fórumot és Katafa oldalát is... ha lesz tanfolyam, akkor legfeljebb édesanyámat tudom elküldeni...mert mi majd 200 km-re lakunk Bp-től, anyuék pedig csak 30 :). Ezen a héten rendelek festéket és kísérletezésbe kezdek, mert a színek elvarázsoltak....

:)

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.25. 12:53:43

Kedves Borsó!

Azt javaslom vedd fel a kapcsolatot Katafával - blogján keresztül és kérj némi instrukciót. Biztos vagyok benne, hogy ad majd némi útmutatást hogyan is fogj hozzá. Nekem is van némi anyagom és én is tőle kaptam mindent (ezért nem is küldeném tovább az ő tudta nélkül, meg egyszerűbb ha egyenesben őt keresed)abból nagyon jól el lehet indulni.
Sok sikert, kisérletezést és persze várjuk majd a képeket a festős topikban.
süti beállítások módosítása