KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Buy nothing! - avagy a fogyasztási böjt

2008.11.05. 10:21 :: Laurendilla

A Karácsonyi ráhangolódás nálam nem csak azt jelenti, hogy megveszem az ajándékokat, feldiszitem a fenyőfát, 15 fogásos ebéd-vacsorát főzök és örömködöm. Nem! A folyamat kicsit finomabb - és egyáltalán nem prekarácsonyi görcs.

Az ajándékokat inkább kigondolom, és ami elkészithtő kézzel-szivvel azt inkább én magam csinálom. Közös megbeszélés tárgya, hogy melyik nap hol leszünk, hogy mi az a két max. három étel amit megfőzök - összehanglva ezt a családi ebédekkel és vacsorákkal. Sokat beszélgetünk, a tv-t száműzzük, zenét hallgatunk, pihenünk vagy olvasgatunk és örülünk egymásnak, a hóesésnek (remélem lesz idén!) az ÜNNEPNEK.

Eléggé elszomorító, hogy a bevásárló központok, üzletek, piacok, és karácsonyi vásárok tele vannak az ócskábbnál ócskább kinai gagyival, és mindenki csak vásárol, fogyaszt, halmoz többet és mégtöbbet, nehogy lemaradjon a szomszéd mögött...

2008.11.28 - november utolsó pénteke, a Ne Vásárolj Semmit Nap egy lépés a változás pozitív irányába. Összefogunk és kiállunk a krónikus túlfogyasztás ellen, ami szinte minden környezeti, pszichológiai és politikai gondunk forrása. Tehetjük ezt úgy, hogy aznap nem vásárolunk semmit, de lehetünk ennél kreativabbak is. Szervezhetünk csere-bere börzét, kártyázást vagy társasozást, játékos vetélkedőt, beszélgetést a barátainkkal, süthetünk süteményt vagy készithetünk közösen ajándékot, hiszen közeleg a Karácsony.

Nem véletlen, hogy éppen ebben az időszakban ünneplik ezt a apot. A bevásárlási őrület előtt érdemes egy kicsit megállni és elgondolkodni: valóban attól lesz szép karácsonyunk, ha az ünnepket megelőző hetekben lázasan rohangálunk a drágábbnál drágább ajándékok után, majd Szenteste holtfáradtan rogyunk le szeretteink körébe, hogy kicsomagoljuk a negyedik kávéfőzőnket, a tizedik nynakkendőnket (ami egyébként egyetlen ingünkhöz sem illik), vagy egy újabb sálat, és meleg kesztyűt?

Aki idén nem igy szeretne ünnepelni és már elege van a fogyasztósdiból, keressen hasonló gondolkodású embereket, hivja fel a régi barátokat és szervezze meg a saját Fogyasztásszüneti Napját! Ha egyet értesz ezzel a gondolattal, kérlek terjeszd TE is  a novemberi fogyasztási böjtöt.

10 komment

Címkék: info

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr39750964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pamina 2008.11.05. 11:01:58

Nagyon egyet értek.

Földváry Györgyi · http://foltgina.blogspot.com 2008.11.05. 11:08:45

Teljesen egyet értek, hál istennek sose rohangáltam, mindig magam csináltam, vagy év közben félretettem, így kimaradok az egészből.

Mammka · http://www.mammka.blogspot.com 2008.11.05. 11:26:38

Teljesen híve vagyok ennek és egyetértek maximálisan!!!!
Arra viszont még nem gondoltam,hogy ezt baráti körben tegyem.Nagyon jó ötlet,hogy együtt süssünk mézeskalácsot,stb.Köszi az ötletet!!!!!

Kastanie · http://www.kastanievarras.blogspot.com 2008.11.05. 11:34:46

Azt hiszem, sokan gondoljuk így! Egy ismerős család mesélte, hogy tőlem látták az ötletet, és évek óta maguk készítenek ajándékot mézeskalács karácsonyfát, angyalt, az elektromos kütyü vásárlása helyett.

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.05. 12:37:24

Lányok! Örülök, hogy egyetértetek velem.
Én is sokkal többre értékelek egy szívből, szeretettel készített ajándéknak mint a legdrágább konyhai gépnek. És én is imádom a mézeskalácsot :))))) van szuper receptem is, majd felteszem.

pjulcsy 2008.11.05. 12:52:04

Jaj, de jó! Kitehetem a blogomra? Na nem, mintha engem többen olvasnak, de talán mások!

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.05. 13:18:13

pjulcsy!

igen, pont ezt szeretném, hogy ha lehet (és szeretnétek) minél többen tegyétek ki Ti is :)

Évi voltam 2008.11.05. 15:31:53

Laukám, én is hajlanék erre, de sajnos családtagjaim (a szűken kívüliek) baromira nem értékelik a kézimunkámat. A nővéremnek festettem üveglámpákat pár éve, nem látom kirakva, pedig nem volt giccses.
Fiúknak mit csinálsz?

Ja, és játékféleség nálam... neked.

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.05. 15:47:26

Évikém!

Hááát, ha a családtagok nem értékelik jólelked, szereteted belegyúrását az általad készített tárgyakba, akkor lehet, hogy meg sem érdemlik :(( bocs. A lámpák biztosan nagyon szépek voltak de lehet hogy nővéred férjének nem nyerte el a tetszését. De talán ha rákérdeznél, szeretne-e valami lakásba valót - falikép, ünnepi terítő, új díszpárnák, edényfogó-kötény szett, stb. Hamarosan indítok egy új sorozatot, itt a blogomon a kinek mit csináljak karácsonyra, avagy ajándék ötletek kreatívoknak.

Egyébként köszi a játékféleséget!

kastanie · http://www.kastanievarras.blogspot.com 2008.11.07. 13:02:14

Jó ötlet az új sorozatod is!
süti beállítások módosítása