KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Mézeskalács

2008.11.07. 10:35 :: Laurendilla

Tegnap a nagy irodai fejetlenség után, úgy döntöttem, hogy veszek egy nagy adag vegyes virág mézet. Ez talán kitart karácsonyig :))) bár teába inkább gesztenyét szoktam, süteményekbe és mézeskalácsba ez tökéletes lesz. A legtöbb recept eltúlozza a tésztába szánt mézet, ettől kemény, és kezelhetetlen lesz a tészta - még akkor is ha egy kicsit kevesebb lisztet teszünk bele. A tésztát begyúrtam és most otthon pihen, szóval csak ma délután lesz majd kész "mű alkotás" belőle.

Az én receptem egy ehető mézeskalács recept (ugyanis van olyan ami csak formázásra, diszeknek jó) bár egy kicsit macerás, hogy egy napig kell a hűtőben pihentetni, de ettől lesz a tészta állaga (sütés után is) igazán finom puha.

Hozzávalók:

60 dkg liszt, 10dkg porcukor, 1 csomag szalakáli, 1 csipet só, 25 dkg vegyes virágméz, 5 dkg vaj, 3 egész tojás, 1 evőkanál őrölt fahéj, 1 teáskanál őrült szegfűszeg, 1 kiskanál őrölt gyömbér.

Az alapanyagokat majd két részre osztom, egy száraz és egy "vizes" tálra. Gőz fölött megolvasztom a vajat, ebbe beleteszem a mézet és langyosra melegitem, belekeverem a fűszereket és ha picit kihűlt belerakom a 3 egész tojást - fura, félsűrű barna lötty lesz ne ijedjen meg senki!! Közben a másik tálba beleszitálom a lisztet és a porcukrot, hozzákeverem a szalalkálit és egy csipet sót. Ebbe szép lassan belekeverem a mézes-tojásos-fűszeres egyveleget és a végén kicsit összegyúrom. Ha túl lágy a tészta még adhatunk hozzá egy kis lisztet. Dupla fóliába csavarva a hűtőben legalább fél napig de legjobb ha 1 napig pihentetjük. Előmelegitett sütőben, közepes lángnál szép aranybarnára sütjük, forma nagyságától kb. 4-8 perc. A kicsik lehet hogy még ennél is előbb megsülnek, figyeljük, mert hamar odaéghet. Egy kis kedvcsináló, ezt egy Susan Mernit nevű hölgy készítette, egyszerű és ötletes ajándék informatikusoknak :))))

 

  

4 komment

Címkék: karácsony mézeskalács

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr37755381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kastanie · http://www.kastanievarras.blogspot.com 2008.11.07. 13:00:33

Lau, ez nagyon jó kedvcsináló volt! A receptnek is örülök, ezt is ki fogom próbálni. Én is készülök már a mézes sütéshez, november közepén simán meg lehet karácsonyra csinálni.
Ez az ajándékötlet annyira jó, hogy kollégáim lehet, hogy kapnak egyet!

Bali Jánosné-zibi 2008.11.07. 15:22:37

Gratulálok, és köszönöm a receptet.Jövő hét végén kezdem a sütést, hogy legyen elég időm rá. Üdvözlettel.zibi UI.: a szegfűszegnek tényleg őrültnek kell lenni?....

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2008.11.11. 15:12:47

Kastanie!
igen, ez lett volna a jó megoldás, hogy előre kiszúrkálni és utána felfűzni mert akkor levehetőek az ehető kis kockák, én meg rásütöttem őket :(( így csak letörhető.
süti beállítások módosítása