KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Népek Karácsonya

2008.12.11. 12:59 :: Laurendilla

Mindig is érdekelt más népek hagyománya, szokása a Karácsonyi Ünnepkörrel kapcsolatban, olvasgattam erre-arra, de a nl cafen egy nagyon jól összeszedett és érdekes cikket találtam, megosztom veletek hátha másokat is érdekel milyen a karácsony mondjuk mexikóban.

ANGOL KARÁCSONY

Európa minden fővárosa fényárba öltözik az adventi időszakban, nincs ez másként Londonban sem. Az amúgy is élénk és csillogó város rátesz egy lapáttal. A Harrods áruház ma már tradicionálisnak számító karácsonyi fényeiben igazán meseszerű. 1974 óta minden évben Norvégia, azon belül is Oslo, a főváros küld karácsonyfát Westminsterbe, a norvégok ezzel fejezik ki hálájukat a második világháború alatti brit segítségért. A karácsonyfa-állítás német eredetű szokás, amely világszerte, így a szigetországban is elterjedt. Korábban az angoloknál a fagyöngy volt elterjedt, innen maradt fenn a fagyöngy alatti csókolózás hagyománya is.

A karácsonyfát a legtöbb család már az adventi időszakban feldíszíti, egész decemberben nézegetik, viszont csak december 25-én reggel ajándékozzák meg egymást. A gyerekek december elején levelet írnak a Father Christmasnak, amelyet a kandallóba dobnak, és így juttatják el a címzetthez. Szenteste a gyerekek lázas izgalommal fekszenek le, mert várják a Télapót, aki a kéményen keresztül érkezik, és az angol házakban elmaradhatatlan kandallóból bukkan elő, az ajándékokat pedig nem a fa alá, hanem a kandallóra akasztott zoknikba rejti el.

A gyerekek gyakran készítenek egy pohár tejet és némi süteményt a Télapónak, hogy megvendégeljék, ha már ilyen rendes, hogy elhozta az ajándékaikat. Az angol karácsonyi menü elmaradhatatlan része a Christmas pudding, amely nem hasonlít az általunk ismert pudingokhoz, szárított gyümölcsökből, mazsolából készült süteményféle, amelyet már december elején elkészítenek, mert állnia kell egy kis ideig. Gyakran rejtenek el a karácsonyi pudingban egy pennyt is, aki megtalálja, annak szerencséje lesz.

FINN KARÁCSONY

Finnországban, azon belül is Lappföldön lakik a Télapó. A finnek által Joulupukkinak nevezett piros köpenyes, nagy szakállas úr legendája még a kereszténység előtti időkre vezethető vissza, és az Észai-sarkkör közelében, a Fül-hegyen (Korvatunturi) éldegél. A karácsonyi ajándékokat a Télapó szállítja ki rénszarvasszánon. A kisgyerekekhez tényleg bekopog a Télapó, hasonlóan a mi Mikulásunkhoz, és mielőtt átadná az ajándékot, megkérdezi, jól viselkedtek-e. 24-én reggel az emberek, a hagyományok szerint, gyönyörűen megterített asztalnál fahéjas tejberizst fogyasztanak, majd az ünnepélyes és hivatalos békekihirdetés után kezdetét veszi az ünnep.

A finnek karácsony napján sem mondanak le a szaunázásról, még a Télapó érkezése előtt hódolnak ennek a kedvelt élvezetnek. Karácsony napján nem illik szomszédolni, de még telefonálni sem, az emberek inkább templomba és szeretteik sírjához mennek gyertyát gyújtani, a rokon- és barátlátogatások ideje december 25. Természetesen Finnországban sem maradhat el a nagy karácsonyi kajálás. Kerül az asztalra hering és rozslisztes tésztában sült sonka, bőven fogy a glögg, a fűszeres forralt bor, amelynek alacsony az alkoholtartalma, és nincs hiány mézes-gyömbéres édességekből sem. A karácsonyi vacsora után azonban nem szedik le az asztalt, hanem a maradékot éjszakára otthagyják, hogy ha a karácsonyi manók arra járnak, akkor ők is jóllakhassanak. Karácsony napján a finnek a háziállatokat is „megvendégelik”, akárcsak a környezetükben élő madarakat.

SPANYOL KARÁCSONY

A karácsony hivatalosan a karácsonyi lottósorsolással kezdődik, és a kihúzott számokat élő adásban, énekelve ismertetik a nézőkkel. Spanyolországban a karácsony igen hasonló, mint nálunk. December 24-én karácsonyfát állítanak, valamelyik családtagnál gyűlik össze a család apraja-nagyja, elfogyasztják az ünnepi ebédet, és éjszaka misére mennek. Az erkélyen át bemászó Télapó hozza az ajándékot. A gyerekek azonban a karácsonynál is jobban várják január 6-át, amikor a háromkirályok (Los Reyes Magos) ajándékot hoznak nekik. Valami apróságot karácsonyra is kapnak, de az igazán nagy dolgokat a három király hozza. A gyerekek kiscsizmáikon kívül, amelyekbe az ajándékot várják, a királyoknak, a szolgáknak és a tevéknek egy kis harapnivalót készítenek a küszöbre viszonzásul. A háromkirályok érkezése a karácsony igazi csúcspontja, az utcákat feldíszítik, és a tömeg tolongva követi a három király díszes karavánját. Aki egy tagadhatatlan spanyol fiesztára vágyik, ne csak karácsonykor, hanem január elején „teleljen” Spanyolországban.

MEXIKÓI KARÁCSONY

Karácsonyi fényekből nincs hiány, viszont a ropogós, havas karácsony Mexikóban ismeretlen. A 25-30 fokban a klasszikus karácsonyi hangulatot műfenyőfák és porcelán hóemberek szolgáltatják. Mivel az itt élő emberek nagyon vallásosak, ezért igen fontos ünnep számukra a karácsony. Nagy csinnadrattával mennek templomba, imádkoznak, gyertyát gyújtanak, és szentképek díszítik az utcákat, lakásokat. December 24-én összegyűlik az egész rokonság, betlehemeznek, de a betlehemi oltárokat már december közepén felállítják. A szokás szerint a karácsonyi összejövetelre mindenki visz ételt, amelyet közösen fogyasztanak el. A szenteste evéssel, játékkal és beszélgetéssel telik. Általában az egyik családtag beöltözik Télapónak, és ő osztja ki az ajándékokat. Éjfél körül előkerül a piñata, amely cukorkát és apróbb játékokat rejt. A gyerekek bekötött szemmel verik szét, és jutnak az ajándékhoz. A família hazamegy aludni, de másnap, december 25-én újra összejönnek, és megeszik az előző napi maradékot. Ez a recalentado, azaz „újramelegítés”.

forrás: Nők Lapja Cafe

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony infó

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr79817079

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása