Eddig még nem nagyon foglalkozam az efféle különlegességekkel, bár néhai Nagymamám igazi lekvárguru volt, finomabbnál finomabb és érdekesebb lekvárokat csinált. Szóval ezen felbuzdulva idén főztem már sárgabarackot, őszibarackot, áfonyát és most céklát.
Az ötlet egy hirtelen felindulásból jött. A gyümölcsprésen céklát nyomta le, kb. 2 kilót. Amit pedig kiköpött a gép, egy finomra darált (igaz, létől nedvességtől mentes) cékla volt. Arra gondoltam némi barnacukor, meg egy kis narancslé alá, aztán egy gyors forralás és persze némi rum :)) gyorsan elkészült, finom édes lett. Nem csinálok egyetlen lekvárt sem túlzottan sziruposra, szeretem érezni a gyümölcsök ízét, így ennél a céklánál is inkább érzésre mentem, no meg ízre mert persze azért meg is kóstoltam. Két üveg lett belőle, nem sok de lehet, hogy nem is sikerült olyan jóra mnt ahogyan most elképzelem.
A szííííne, az viszont csodás - már most... pár hónap mulva majd referálok az ízéről is.