KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

A megunhatatlan öröm - avagy a főzős gyurma

2015.11.25. 13:52 :: Laurendilla

Számtalan előnye van a főzős gyurmának. Pl az, hogy gyorsan készen van, kevés hozzávalóból olcsón előállítható, nem tartalmaz vegyi anyagokat és nem sajnálja az ember ha a gyerekek összegyúrják, lepotyogtatják, vagy esetleg a nadrágjukba dörzsölik. Amint megszárad mindenhonnan folt mentesen eltávolítható :D tadaaa, ez a nekünk való!

A receptből 1,2 kg. kész gyurma lesz, igen! és ez mindösszesen pár száz forintból. Tehát a hozzávalók:

40 dkg liszt (aldiban most egy kg 99ft)

20 dkg só (bármilyen durva, ócska is megteszi)

6dl víz

3ek étolaj (bármilyen)

4 kávéskanál citromsav (borkő is jó = gyógyszertár) kb 50ft

ételfesték (auchanban 59ft/db) én sárgát, kéket, pirosat vettem + kakaó a barna színhez

A hozzávalókat összekeverjük egy lábasban, közepes lángon főzni kezdjük. 4-5 perc alatt összeáll a megfőtt massza, ilyenkor még egy kicsit érdemes vele birkózni (nagyon nehéz keverni, lapítani) hogy mindenütt megfőjön az anyag. Ha kész én kiborítom deszkára 4 felé vágom és kicsit hűtöm majd belegyúrok kb. 2 kiskanálnyi étel festéket (persze attól függ ki milyen intenzív színt szeretne). Van aki a vizet színezi mielőtt megfőzné - én szeretem inkább több kisebb adagban több színben a gyurmát. Variációk száma végtelen. Most 8 egyenként 30 dkg-os adag lett belőle. Fehér (alapszín) citromsárga, narancs (2tk citrom+1tk piros) piros, lila (2tk piros+1tk kék) kék, zöld (2tk sárga+1/2tk kék) barna (natúr kakaóval - ennek isteni csoki illata van) Ha az ételfesték fellazítaná akkor LISZTET!!! kell még bele gyúrni, nem sót!

Képekben: hozzávalók, az induló egyveleg, megfőtt anyag, színezék, kész gyurmák :D

Csak ajánlani tudom minden gyerekes szülőnek, mert megunhatatlan és hűtőben 2 hónapig is eláll - bár nálunk ennyi ideig sosem bírta egy adag. Nem kell eltenni, ha otthagyják az asztalon a gyerekek és kiszárad, egyszerűen kidobom. Nem fogom a fejem a több ezer forintos Play-Doh gyurma miatt, mert ez szinte fillérekből bármiből előállítható és majdnem tökéletesen ugyan az az állaga. :D Ha éppen nincs ötletünk gyerekzsúrra arra is megfelel - minden gyerek szeret alkotni, aztán a gyurmát akár haza is vihetik.

gyurma5.jpggyurma6_1.jpggyurma4.jpggyurma3.jpggyurma2.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: játék környezettudatos újrafelhasznált DIY

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr478107892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása