KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Mindennapi kenyerünk - gluténmentes változat

2016.02.29. 10:06 :: Laurendilla

gm_kenyer.jpg

Ezt a kenyeret nagyon szeretem, sokáig kísérleteztem rajta, mert olyat akartam sütni, amibe nem kellenek túl extra - nehezen beszerezhető (xantál, guar) adalék anyagok. Igazán jó állagú barna kenyér lesz belőle, ami 2-3 napig csodás, és utána egy kis pirítással még mindig élvezhetően finom. Minden hozzávaló beszerezhető egy bio boltban. Az egyetlen különleges liszt a zöldbanán liszt - ettől nem kell félni, inkább a színe miatt teszem bele, nincs banán íze tőle a kenyérnek, a kenyér állagán viszont sokat javít. Jó étvágyat hozzá!!

Recept: 

15 dkg Alfa-mix lisztkeverék

4 dkg teljeskiőrlésű cirok liszt

3 dkg zöldbanán liszt

1 dkg élesztő

250 ml langyos víz

1 teáskanál só

1 csipet cukor 

2,5 dkg olvasztott vaj (+ a forma kenéséhez)

A liszteket egy tálba mérem, 1 dl langyos vízben elkeverem a cukrot + élesztőt és félre teszem, A sót és esetleg magokat (szezám, tökmag, szotyi - ízlés szerint valamelyik vagy akár mindegyikből egy kicsi) szintén a liszthez keverem. Megolvasztom a vajat, belekeverem a lisztbe, hozzáöntöm az élesztős vizet, majd a másikból lassan adagolva addig keverem amíg sűrű nokedli tészta állagú lesz. Általában az összes víz kell, de van hogy 1-2 evőkanálnyi megmaradt. Kivajazott lisztezett (rizsliszttel) jénaiban kelesztem duplájára letakarva. Én egy magas falú jénait használok, mivel a magasabb alakú kenyeret jobban lehet szeletelni mint a laposat. A sütőt 220 fokra melegítem és 40-45 perc alatt ropogósra sütöm a kenyeret. Az első 10 perc után a tetejét lekenem egy kis vajjal - így ropogósabbra sül. 

Amennyiben szeretnéd a receptet a blogodon, más oldalon közzétenni - forrásként kérlek linkeld az oldalam! Köszönöm!

 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr58428344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.