KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Bálint nap magyar népszokásai

2009.02.12. 13:43 :: Laurendilla

Közeledik Bálint napja, más néven Valentin nap - ami ugyebár az amerkai "csakminnéltöbbpénztköltsetekerreahülyeségreis" kultúrkörben a szerelmesek ünnepe. Nna, megeheti a fene azt a kapcsolatot amelyikben csak egy nap van, arra hogy megünnepeljék a párok egymást, vagy a szerelmüket. Mi meg jó magyar szokás szerint ezt is majmoljuk. Tele vannak az üzletek pirosabbnál pirosabb - szívnél szivebb- plüss, szőrős, tollas, gicccsekkel. Ne dőljünk be, ha mégis ünnepelni akarjuk ezt az átvett "ünnepet", akkor inkább főzzük meg párunk kedvenc ételét, vagy süssünk valami finom sütit, és csináljunk valami közös programot, csak mi ketten!

A magyar néphagyomány szerint teljesen más jelentése van Bálint napjának.

Jó napnak tartották a kotló sikeres ültetésére, ugyanis azt tartották ha Bálint napján rakják a kotló alá a tojásokat, biztosan mindegyik kikel és egészséges csibék lesznek. Az e napi időjárásból pedig  a várható termésre jósoltak. Hideg, száraz idő esetén jó termést reméltek, esős latyakos idő esetén pedig gyenge termést. Facsemetét is szívesen ültettek Bálint-napkor abban bízva, hogy akkor hamarabb erősödik meg és gyorsabban hoz édes termét.

Balmazújvárosban és Debrecenben úgy tartják, hogy e napon választanak párt a verebek. A hangonyiak (Borsod m.) úgy vélték, ezen a napon jönnek vissza a vadgalambok, a tavaszt jelezve. A Csongrád megyei Mindszenten még a madarak etetése is szokás volt, magokat, aszalt gyümölcsöt szórtak nekik. Balaton környéki adatok szerint meg éppen a madarak és a tolvajok távol tartására metszették meg a szőlőföld négy sarkán a tőkéket. 

Forrás: Magyar Néprajz VII. Folklór, Népszokás, Néphit

Szólj hozzá!

Címkék: hagyományok

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr1938925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása