KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Mosószóda

2009.10.01. 11:15 :: Laurendilla

Jól kifogytam belőle... :( pedig igazán sok mindenre lehet ám használni, persze azon kívül, hogy a Procionos festéshez is elengedhetetlen, hiszen ez aktiválja a kémiai kötés egyes folyamatait a színes pigmentek megtapadását a textilen.

A mosószóda egyébként nátrium-karbonát. És nagyanyáink már ősidők óta használják a háztartásban. A konyhában, a mosásnál, a takarítás vagy éppen mosogatásnál. Mi is pontosan a mosószóda?

Fehér színű por, vagy színtelen kristály, vízben nagyon könnyen oldódik. Mivel hidrolizál, vizes oldata lúgos kémhatású. Vizes oldatából 10 molekula kristályvízzel kristályosodik ki. Savak hatására felbomlik és a megfelelő nátrium-sókká alakul.

A természetben előfordul szikes talajokban és egyes tavak vizében. Ezen kívül megtalálható még a növények hamujában. Előállítható a Solvay-eljárással, melynél alapanyagként nátrium-kloridot, ammóniagázt és szén-dioxidot használnak. Tömény nátrium-klorid oldatba nyomás alatt ammóniagázt és szén-dioxidot juttatnak, melyből ammónium-klorid és nátrium-hidrogénkarbonát képződik. A nátrium-hidrogénkarbonát vízben kevésbé oldódik, mint az ammónium-klorid, így por alakban kiválik az oldatból, melyet összegyűjtenek, megszárítanak, és végül kiizzítanak. A végeredmény vízmentes nátrium-karbonát, ammónium-klorid és szén-dioxid, melyet a folyamat elejéhez visszavezetnek. Ez a folyamat leggazdaságosabb része. (forrás: wikipédia)

Azt hiszem a képleteket nem írom le, teljesen felesleges volna – úgy is csak a kémikusok értenék :) Szerencsére megint egyre több zöld és bio boltban kapható. Általában 2 kg-os kiszerelésben és ez elég sokáig elég. Az ár bolttól függően 600-900 forint (2kg) A legegyszerűbb környezetbarát tisztítószer (Na2Co3). Bármilyen bolti mosószerhez adva javítja a mosás hatásfokát. A felhasznált mosószer mennyiségét akár a felére csökkentve jelentős költségmegtakarítást eredményez :o)))))

Így használd: Mosás: A mosóporadag harmadát, tetszés szerint akár felét helyettesítheted mosószódával. Ilyenkor biztosan nem veszi ki a textíliák színét, minden puhább, tisztább lesz. Ajánlott hőfok: 40-60 fok. Áztatás: Az erősen szennyezett, foltos, olajos ruhát mosás előtt egy éjszakára áztasd langyos, szódás vízben! Itt viszont ügyelj a textília színtartósságára! Mosogatás: 5 liter forró vízben feloldott 1 evőkanál mosószóda eltávolítja az edényeidrõl a zsiradékot, az égett foltokat. Az üvegedényeket viszont utána ecetes vízzel öblítsd, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeket ne moss vele! Általános tisztítás: 1 liter meleg vízben oldott 1 evőkanál mosószóda a legszívósabb tűzhelyeket, a legzsírosabb csempét, linóleumot is tisztává varázsolja. A piszkos keféket, konyharuhákat, rongyokat meleg, mosószódás szappanos vízben tisztíthatod, szagtalaníthatod. Általános tisztítófolyadék: 1 liter forró víz, 3 evőkanál mosószóda. A tisztított felületet vízzel öblítsd utána!

Ha valaki érzékeny bőrű, gumikesztyűben dolgozzon vele, mert szárítja a bőrt!

 

3 komment

Címkék: info procion

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr731420238

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btrudy 2009.10.01. 17:42:28

Csak ajánlani tudom, először én is a festés miatt vettem, de ma már tudatosan használom a mosáshoz, tisztításhoz, stb. A mosóporhoz adagolva valóban lágyabb lett a ruha tőle, a tűzhelyről pedig csodálatosan leviszi a zsíros szennyeződéseket. De u.ott vettem a szódabikarbónát és a bóraxot is, amik szintén környezetkímélő "csodaszerek". A múlt szombaton volt nálunk ökovásár, ahol még citromsavat is beszereztem, többek között.

mammka 2009.10.01. 18:06:18

A menyem ismertette meg velem hosszú évekkel ezelőtt a mosószódát,én azóta csak azzal mosok és ecettel öblítek.Tökéletes!!!!!!
A fekete ruhákhoz nem jó csak,mert fehér foltocskákat hagy rajta,de egyébként minden máshoz kiváló:környezetbarát,OLCSÓ,és jó!

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2009.10.02. 14:00:34

:) fő a környezettudatosság! Csak így tovább csajok! :D ökovásár? hú de jól hangzik, írjál róla a blogodban, megyek olvasom
süti beállítások módosítása