KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Főzőcske avagy a kanál hatalma

2011.07.25. 12:16 :: Laurendilla

Régóta főzök, több mint 20 éve, és nem vagyok híve a grammra pontos kimérésnek, de van amikor a recept ezt megköveteli. Előfordult, hogy elromlott a konyhai mérleg, vagy lemerült benne az elem mielőtt még kimérhetted volna a hozzávalók mennyiségét? Ilyenkor én egy evőkanállal szoktam orvosolni a problémát. Ehhez azonban jó tudni, hogy mennyi az annyi. Vagyis hogy az adott hozzávalóból pontosan mennyit nyom 1 evőkanálnyi. Persze az evőkanál méretétől is függ. De lemérhetjük az alábbi hozzávalókat, amikor épp működik a mérleg, sőt meg is jelölhetjük azt a kanalat amivel adagoltunk és beírhatjuk kedvenc szakácskönyvünkbe az alábbi táblázatot.

Ezt a hasznos táblázatot az interneten találtam (sajnos már nem emlékszem, hogy hol). De most egyik nap megint szükségem volt rá. Gondoltam megosztom veletek. A zöldségféléknél ugye felmerülhet, hogy mekkora pl. a közepes. Hát talán mindenki látott már kisebb, közepes, és nagy hagymát is. Döntsünk bátran szemmérték alapján. Általában a recepteknél nem számít 1-2 dekácska, mert ugye minden ízlés dolga. Ha meg olyasmit főzünk ahol fontos a pontos mérés… halasszuk későbbre, amikor már működik a mérleg.

Természetesen az én táblázatom gluténmentes, de odaírtam a hagyományos hozzávalót is.

 Házi mértékegységek
 

 súlya:

 1 evőkanál rizsliszt/liszt:

 2 dkg

 1 púpozott evőkanál riszlisz/lisztt:

 2,5 dkg

 1 evőkanál barnacukor:

 3 dkg

 1 evőkanál rizsdara/búzadara:

 2 dkg

 1 evőkanál gluténmentes zsemlemorzsa/zsemlemorzsa:

 1,5 dkg

 1 púpozott evőkanál :

 2 dkg

 1 evőkanál zsír:

 2 dkg

 1 evőkanál vaj vagy margarin:

 2,5 dkg

 1 kávéskanál fűszerpaprika:

 0,5 dkg

 10 nagyobb burgonya:

 1,5 kg

 10 közepes méretű burgonya:

 1 kg

 1 közepes nagyságú alma:

 10 dkg

 1 közepes fej káposzta:

 1- 1,5 dkg

 1 közepes fej kelkáposzta:

 70- 75 g

 1 közepes fej hagyma:

 6-7 dkg 

 1 nagy hagyma:

 10 dkg

 1 nagyobb paradicsom:

 10 dkg

 ½ zeller:

 15 dkg

 ½ karalábé:

 20 dkg

1 nagyobb karfiol:

 40-50 dkg

 1 bögre bab: (1 bögre= 2,5-3dl)

 30 dkg

 1 bögre rizs:

 25 dkg

 1 bögre kukoricaliszt:

 17 dkg

 1 marék savanyú káposzta:

 35 dkg

 1 marék sóska:

 15 dkg

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr783095882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása