KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Ünnepi előkészület 1.

2011.11.11. 08:08 :: Laurendilla

Minden évben csinálok valami kézzel készített ajándékot is. Szeretteim örülnek neki, és idén sem hagyom őket némi sk meglepetés nélkül. Minden évben sütök és főzök is, és minden évben meg kell állapítsam, hogy elfogyott a kandírozott gyümölcs, és kellene egy nagy marék a karácsonyi kuglófba. Vééégre itt a narancs és citrus szezon. Imádom őket, szerencsére a család többi tagja is, és a hámozott héjakat egyébként is sajnálom kidobni.

Ezen felbuzdulva azt hiszem idén készítek is egy jó extra nagy adag kandírozott narancshéjat. A felét díszes nejlon zacskókba teszem, forrasztom, díszítem, talán matrica is kerül rá... még meglátom. Ez lesz az egyik ajándék az aktívan konyha használó barátnőknek, nem csak karácsonyra.

Én egy alap receptet használok, ezt még Nagymamám receptes könyvében találtam, anno. Készülhet lime-ból, citromból is. Tehát a hozzávalók:

4 nagy méretű narancs 

70dkg kristálycukor

15dkg kristálycukor a beszóráshoz

Vágjuk ketté a gyümölcsöket és csavarjuk ki a levüket (hámozva is tökéletes). A húst kaparjuk ki a belső fehér részig. Azután vágjuk 1cm széles csíkokra és helyezzük egy edénybe. Öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje és lassú tűzön forraljuk 4-5 percig. Szűrjük le a sárga levet és ismételjük meg a folyamatot még legalább 3x. Ez a héj keserű ízét fogja elvenni. Egy vastag falú edényben 2,5dl vízben oldjuk fel a cukrot, melegítsük (de ne forraljuk) majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett héjszeletkéket. Főzzük lassú tűzön (lefedve, de ne teljesen - egy fakanál legyen a fedő és edény között) puhára - ez kb. 40 perc. Hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot. Óvatosan szedjük ki a narancshéjakat, csöpögtessük le és forgassuk bele a kristálycukorba. Rácson száradhatnak pár órát és mehetnek a tiszta (szagmentes) üvegekbe. Lezárva sokáig eláll. 

 

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro karácsony ajándék hellókarácsony újrafelhasznált

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr103370020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása