Minden évben csinálok valami kézzel készített ajándékot is. Szeretteim örülnek neki, és idén sem hagyom őket némi sk meglepetés nélkül. Minden évben sütök és főzök is, és minden évben meg kell állapítsam, hogy elfogyott a kandírozott gyümölcs, és kellene egy nagy marék a karácsonyi kuglófba. Vééégre itt a narancs és citrus szezon. Imádom őket, szerencsére a család többi tagja is, és a hámozott héjakat egyébként is sajnálom kidobni.
Ezen felbuzdulva azt hiszem idén készítek is egy jó extra nagy adag kandírozott narancshéjat. A felét díszes nejlon zacskókba teszem, forrasztom, díszítem, talán matrica is kerül rá... még meglátom. Ez lesz az egyik ajándék az aktívan konyha használó barátnőknek, nem csak karácsonyra.
Én egy alap receptet használok, ezt még Nagymamám receptes könyvében találtam, anno. Készülhet lime-ból, citromból is. Tehát a hozzávalók:
4 nagy méretű narancs
70dkg kristálycukor
15dkg kristálycukor a beszóráshoz
Vágjuk ketté a gyümölcsöket és csavarjuk ki a levüket (hámozva is tökéletes). A húst kaparjuk ki a belső fehér részig. Azután vágjuk 1cm széles csíkokra és helyezzük egy edénybe. Öntsünk rá annyi forró vizet, hogy ellepje és lassú tűzön forraljuk 4-5 percig. Szűrjük le a sárga levet és ismételjük meg a folyamatot még legalább 3x. Ez a héj keserű ízét fogja elvenni. Egy vastag falú edényben 2,5dl vízben oldjuk fel a cukrot, melegítsük (de ne forraljuk) majd adjuk hozzá a lecsöpögtetett héjszeletkéket. Főzzük lassú tűzön (lefedve, de ne teljesen - egy fakanál legyen a fedő és edény között) puhára - ez kb. 40 perc. Hagyjuk teljesen kihűlni a szirupot. Óvatosan szedjük ki a narancshéjakat, csöpögtessük le és forgassuk bele a kristálycukorba. Rácson száradhatnak pár órát és mehetnek a tiszta (szagmentes) üvegekbe. Lezárva sokáig eláll.