Még mindig süti, keksz, finomság. Az idei karácsonyi ajándékok között most nagy számban szerepelnek a leírt finomságok. Ilyen finomságokat kap a gyerekorvosunk Györgyi néni, az asszisztense Évi (mindig olyan kedvesek, segítőkészek, emberiek a mai rohanó, emberi kapcsolatoktól szinte mentes világban) néhány üzleti partnerünk, az ügyvédünk, barátok, rokonok, családtagok. Ezt a rusztikus levendulás kekszet idén is több adagban sütöttem. Attól rusztikus, hogy nem nyújtófával kell lapítani hanem kézzel, a levendulát pedig le lehet cserélni másra ízléstől függően, de szerintem igazán különleges az íze és az illata is. Nem kell bele sok, ezért nincs az az érzésünk, hogy illatosított műanyag ízvilágú kekszet eszünk. A recept is egyszerű, nem igényel nagy gyakorlatot, ezért kezdő sütők is belevághatnak.
Rusztikus levendulás keksz
300 g liszt
200 g hideg vaj
150 g porcukor
1 tojás
2 evőkanál vaníliakivonat
1 púpozott evőkanál levendulavirág
½ kávéskanál só
A hozzávalókat gyorsan összegyúrjuk, majd egy órán át hűtőben pihentetjük. Lisztezett munkafelületen kétfelé osztjuk a tésztát, és két hengert formázunk. Éles késsel vagy cérna segítségével felszeleteljük a tésztahengereket úgy, hogy egyenként fél cm vastagságú korongokat kapjunk. Az ujjunkkal kicsit lenyomkodjuk, ettől lesz rusztikus. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk a kekszeket és 180 fokra melegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Ne süssük túl, mert megéghet a felszínen lévő levendula, éppen csak megszárítjuk a kekszeket.