Ezt a kenyeret nagyon szeretem, sokáig kísérleteztem rajta, mert olyat akartam sütni, amibe nem kellenek túl extra - nehezen beszerezhető (xantál, guar) adalék anyagok. Igazán jó állagú barna kenyér lesz belőle, ami 2-3 napig csodás, és utána egy kis pirítással még mindig élvezhetően finom. Minden hozzávaló beszerezhető egy bio boltban. Az egyetlen különleges liszt a zöldbanán liszt - ettől nem kell félni, inkább a színe miatt teszem bele, nincs banán íze tőle a kenyérnek, a kenyér állagán viszont sokat javít. Jó étvágyat hozzá!!
Recept:
15 dkg Alfa-mix lisztkeverék
4 dkg teljeskiőrlésű cirok liszt
3 dkg zöldbanán liszt
1 dkg élesztő
250 ml langyos víz
1 teáskanál só
1 csipet cukor
2,5 dkg olvasztott vaj (+ a forma kenéséhez)
A liszteket egy tálba mérem, 1 dl langyos vízben elkeverem a cukrot + élesztőt és félre teszem, A sót és esetleg magokat (szezám, tökmag, szotyi - ízlés szerint valamelyik vagy akár mindegyikből egy kicsi) szintén a liszthez keverem. Megolvasztom a vajat, belekeverem a lisztbe, hozzáöntöm az élesztős vizet, majd a másikból lassan adagolva addig keverem amíg sűrű nokedli tészta állagú lesz. Általában az összes víz kell, de van hogy 1-2 evőkanálnyi megmaradt. Kivajazott lisztezett (rizsliszttel) jénaiban kelesztem duplájára letakarva. Én egy magas falú jénait használok, mivel a magasabb alakú kenyeret jobban lehet szeletelni mint a laposat. A sütőt 220 fokra melegítem és 40-45 perc alatt ropogósra sütöm a kenyeret. Az első 10 perc után a tetejét lekenem egy kis vajjal - így ropogósabbra sül.
Amennyiben szeretnéd a receptet a blogodon, más oldalon közzétenni - forrásként kérlek linkeld az oldalam! Köszönöm!