KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Újság kontra Net - avagy foltvarrók egymás közt (?)

2009.02.17. 10:50 :: Laurendilla

Lassan egy éve hogy Magyar Foltvarró CÉH tag vagyok. A befizetett tagdíjért "cserébe" minden hónapban megkapom az aktuális újságot, és negyed évente egy szines több oldalas terjedelmű lapot, illetve szines 2009-es évi naptárat. A régebbi lapokat is szivesen forgatom, de valamit hiányolok belőle. Minden hónapban van egy hónap blokkja, vagy egy gyorsvarrás egy-egy cikk az éppen elmúlt közös varrásról, rendezvényről, vándor vagy állandó kiállításról. Persze annak is tudatában vagyok, hogy a lap nyomdai és postai költségei nem kis összeget tesznek ki, és hogy ezekbe nem fér bele havonta 15 oldalas újság. Amikor átlapozom azért mindig eszembe jut, hogy velem együtt több száz varrást kedvelő hobbi vagy profi varrónő forgatja ezt a pár oldalt. Mégis olvasnék valami izgalmas cikket, egy-egy kiemelt foltvarróról életutat, új belépőkről vagy a CÉH kiállításairól például egy statisztikai szösszenetet - hány kiállítás volt a 20 év alatt, hány mű, stb. stb. biztosan érdekes adatokat hozna ki.

Sajnos a tagok között húzódik némi ellentét. Ezek talán régi sérelmeken vagy félreértéseken, esetleg féltékenységen alapulnak. Emiatt történhet meg, hogy az újságban olyan cikk is megjelent ami magánvéleményt tükrözött és csak az egyik oldal szemszögéből írta le egy tábor eseményeit. Azok vélt vagy valós negatívumait. A helyreigazítás megtörtént, de egyesekben maradt egy kis keserű íz - ami nehezen felejthető.

Aztán ott van a valódi foltvarró körök és az Interneten adta találkozások lehetősége. Szerintem teljesen természetes, hogy azok között az emberek között is jó ismerettség, barátság alakul ki akik az internet adta lehetőségeken, fórumokon, "topikokon" tartják egymással a kapcsolatot - napi szinten. Még akkor is, ha személyesen - talán sosem találkoztak. A mindennapi hozzászólások, elkészült munkák megmutatása képekben, ezek dícsérete, kritikája, különféle találkozók és mini tanfolyamok szervezése folyamatos pezsgést ad ezeknek a fórumoknak.

Valahol érthető, hogy azok között akik egy hónapban csak egyszer találkoznak egy-egy foltvarró kör, közös varrás, kiállítás megnyitó stb. alkalmával - nincs olyan személyes viszony, vagy fesztelen hangulat mint azok között akik a napi rutinba iktatják a kedvenc témák és fórumok olvasását. Ez a táborok alkalmával is elő-előbújik, hiszen már a jelentkezéseknél jelezni szokták a netesek, hogy egy csoportba szeretnének kerülni. Ez sokszor konfliktusra adhat okot, súrlódási felület a nem Internetezőkkel szemben, pedig ez nem ellenük szól!!! inkább megfordítanám - csak szeretnének a napi beszélgetők egy csoportba kerülni és sok esetben végre arcokat társítani a virtuális becenevekhez.

Arra gondoltam, majd ha lesz némi időm ennek a témának a kifejtésével kapcsolatban talán írok majd egy cikksorozatot - (feltéve ha Gelencsér Klári elfogadja) hogy azok akik eddig idegenkedtek a számítógéptől, az internet adta kinyíló lehetőségektől, a világ milliónyi foltvarrós oldalától és a virtuális barátságoktól - kicsit jobban belelássanak és talán kedvet kapjanak akár a hasonló fórumok olvasásához, vagy témáinak megbeszéléseihez.

2 komment

Címkék: terv

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr78948224

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lomaquilt 2009.02.18. 13:30:31

Cikket nyugodtan irhatnál, a fórumról pl.36Évi irt már cikket. Nem Gelencsér Klári birálja el hanem Aczélos Magda a cikkeket, ha kell rövidit, vagy kiegésziti képekkel. Ahhoz, hogy szinvonalas cikkek legyenek, cikkek kellenek, de azok nincsenek. Persze nem ártana, ha a vezetőség -egy két tagtól eltekintve- gyakrabban irna cikkeket. A korábbiakban elég sok foltvarróról volt cikk igen érdkesek. Viszont a CÉH honlapja határozottan javult, hála Klárinak. Ebből az következik, hogy úgy az újságot, mint a honlapot nekünk kellene szerkeszteni. Pl. olvasom, hogy Te szervezel egy varrógép bemutató tanfolyamot. Na erről lehetne irni, de nem úgy, hogy ezek és ezek voltak, hanem összegyűjteni azokat a kérdéseket, amik leginkább mindenkit érdekelnek.

Laurendilla · http://laurendilla.blog.hu/ 2009.02.18. 13:43:34

Igen, az újságot Acélos Magdi és Pappné Ildikó szerkeszti, a honlapot viszont Gelencsér Klári csinálja - szóval valószínűleg lesz cikk :))

A varrógép bemutatós szervezésről meg csak annyit, hogy a kérdéseket biztosan megírjuk majd, csak nem tudom hogyan lehet írásban válaszolni mondjuk műszaki kérdésre, ahol pl. fontos hogy lásd az adott alkatrészt is. De igyekszem majd odafigyelni a kérdésekre-válaszokra és biztosan felteszem majd ide.
süti beállítások módosítása