KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Tiramisu

2011.10.14. 12:47 :: Laurendilla

Arra gondoltam - bár nem éppen diétás fogás - készítek egy adag Tiramisut. Az eredetivel kapcsolatban két dologtól áll fel a hátamon a szőr: 

1. amikor "tiramisu"-nak mondják a köztudottan dallamos olasz "szu" helyett

2. amikor babapiskótából készítik - grrrrrrr

Ugyanis a hamisítatlan olasz, autentikus, EREDETI, tiramisu az bizony vajas kekszből készül. Szóóóó nincs babapiskótáról, meg cukros babapiskótáról, meg sima piskóta lapról, persze tudom, hogy ez a legolcsóbb, leggyorsabb. Aztán ami még kimarad belőle az a vanília puding ("jó" magyar szokással az mindent helyettesít) és kimarad a kikeverős Aranka krém is, a konyak, a barackíz, a mandula, az amaretto likőr és társai, no meg a tetejéről a nesquik kakaó is. Mert oda biza, csakis fekete por (ha lehet valami jó minőségű, minimum holland) kakaó kerülhet. Előbbiek mind gyalázatosan tönkreteszik a tiramisut. Ha igazán finom és tényleg eredeti változatot akarunk enni ne sajnáljuk a pénzt az alapanyagokra. Úgy sem ezt esszük minden nap. Amikor nagy ritkán csinálunk egy adagot, adjuk meg a módját. Még valami - a Tiramisu jelentése Dobj fel! Ébressz fel! vagyis igenis kell bele kávé! ERŐS fekete kávé, főzött!! nem mindenféle 3in1, meg instant moslék. Nem! 

ki - elnézést, kicsit berágtam, hogy rákerestem neten (kíváncsiságból) tiramisu receptekre és csak babapiskótás, vanília pudingos (mascarpone helyett) nesquik kakaós, agyon aromázott és cukrozott "eredeti" ez aztán "az igazi" receptekkel találkoztam :((( - be

Az én receptem végtelenül egyszerű és csak azt kell betartani hogy jó alapanyagokat vegyünk:

2 dl főzött, erős kávé (legjobb kotyogóssal lefőzve)

500 gr mascarpone (inkább olasz, a magyarnak nem olyan az állaga,íze,színe -szerintem)

10 dkg cukor (lehet 3-4 evőkanál méz is - lágyabbá tesz)

4 tojás sárgája (jól megmosva a tojás, mert ugye nyersen megy bele a sárga)

2-3 csomag vajas keksz 

kakaópor (majd a tetejére vastagon)

Elkészítés:

Először is erős kávét főzünk. Az előkészített jénaiba (ebben a legszebb) lerakunk két sort a kávéba mártott vajas kekszből. A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral és óvatosan beleforgatjuk a mascarponeba. VIGYÁZZ! a mascarpone kényes dolog, kicsapódik ha rossz a minőség, vagy túl sokáig van keverve (főleg robotgéppel) tehát csak óvatosan, fakanállal beleforgatjuk a cukros tojássárgát. Rátesszük a kávés kekszre. Sorban rétegezzük őket, figyelve hogy legfelülre krém jusson. A tetejére vastagon kakaóport szórunk. Hűtőben, letakarva érleljük legalább 1,5 órát. Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr353302637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása