KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Karácsonyi előkészületek 4.

2012.11.15. 11:46 :: Laurendilla

A TÖKÉLETES BEJGLI

bejglik_1.JPG

"Ej mi a kő! tyúkanyó kend..." talán bejglit kéne sütni karácsonyra??? Na persze, anno Nagyanyám - Isten nyugosztalja - olyan márványos, soha ki nem repedő, vékony tésztás sok töltelékes, mákos, diós és gesztenyés bejgliket sütött, hogy biza az összes morzsa elfogyott, nemhogy a bejgli. Persze akkor gyerek fejjel nem gondoltam arra, hogy egyszer ő már nem lesz... de ma is emlékszem azokra a pihenő, kockás konyharuhával letakart nyers bejgli rudakra (általában vagy 8-10db) amik karácsony előtt a sütést várták a hűvös spejzben. És amikor szenteste (vagy már előtte) felvágtuk az édes töltelékkel teli arany rudakat, hmmmm.... még ma is érzem az illatukat.

Sok receptet néztem végig, és sok bejglit kóstoltam már. Évről évre próbálkozom, barátnők féle recept, pékségből rendelt, ilyen-olyan szakácskönyvből készített, rokonoknál vagy vendégségben megkóstolt... DE egy értékelhetővel sem találkoztam. Most rátaláltam egyre ANDI oldalán, ami talán kinézetre a leginkább hasonlít az én drága Nagyim által készített bejglikre. LIMARA is ezt a receptet használja, több fáziskép a készítésről... A leírás meg pláne tetszett, hiszen emlékeimben bőszen élt, amikor Mama zsírt tett a tésztába, nem light margarint, meg csökkentett zsírtartalmú rámát meg mindenféle vega, bio-izé bele nem való dolgot. Könyörgöm, ha már egyszer bejglit sütünk az legyen valódi alapanyagokból, igazán karácsonyi, tele finomsággal, porhanyós tésztás, sok töltelékes - egyszer van egy évben Karácsony, hát nem érdemel az ember ilyenkor legalább egy normális bjglit?? A recept nem tűnik bonyolultnak, és a pihentetéssel együtt sem 5 napos mutatvány. Ez lesz az idei bejglink - mert eldöntöttem ezt megsütöm, ha törik ha szakad. És ha az íze, állaga, színe, tölteléke a leginkább megközelíti az emlékeimben élő BEJGLIt - csupa nagybetűkkel - akkor felveszem a családi kedvencek közé és már most elnézést kérek az összes rokontól, baráttól, vendéglátótól, hogy náluk kihagyom a bejglit. :)

RECEPT

Hozzávalók:

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg margarin
  • 12.5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
  • 2 db tojássárgája
  • 1 dkg só
  • 1 dl hideg tejszín 
  • 2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
  • + 1 tojás a lekenéshez

TÖLTELÉKEK

Diós (2 rúdhoz): 25 dkg darált dió, 15 dkg kristálycukor (nádcukor is lehet), 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.
Mákos (2 rúdhoz): 25 dkg mák, 15 dkg kristálycukor, 5 dkg zsemlemorzsa, 1-1,5 dl víz.
Gesztenyés-narancsos (2 rúdhoz): 2 tégla gesztenyemassza, kandírozott narancshéj ITT már megmutattam hogyan készítem, kis víz, rum.

A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.

A receptből 6 db fél kilós bejgli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie. A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie, mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.

Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.

A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem. 

Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.

A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a bejgli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni, este le kell kenni tojásfehérjével. Éjszaka hűvös helyen, de nem hűtőben kell tárolni.  Ha meleg helyen van tárolva, akkor túlkel. És csak reggel szabad sütni! Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni. Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro karácsony

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr234908258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása