Az idén karácsonykor is főzőm a szokásos finomságokat. Lesz halászlé, húsleves, sültek, köretek saláták és lesz lazac is, a halászlevet már 2 nappal előtte megfőzőm, (a sütemények egy részét is: mézes, linzer) mivel lehetetlen egy nap alatt mindent elkészíteni. A lazacot frissen veszem és azt csak a családi igények felmérése után frissen készítem a vacsorához. Nem szeretem ha kiszárad, ha több órát állt, vagy éppen hidegre dermedt, felmelegíteni ugyanis nem igazán lehet jól. Ezért általában frissen készíteni a legjobb, készen van pár perc alatt, utána a hozzá való fokhagymás tejszínes szószt 3 perc elkészíteni. A köretek pedig felforrósodnak a sütőben a lazackészítés ideje alatt.
Lesz még bejgli, mézeskalács, tiramisu - nem, nem a babapiskótás BORZADÁLY amiben szottyatra ázik a piskóta. Ha igazán jó tiramisut (ejtsd: tiramiszu NEM tiramisu!!!!!!) szeretnétek készíteni venni kell a fáradtságot és rendes vajas kekszet kell keríteni. Teljesen más az állaga, az íze, az élménye - Caronno Pertusella-ban sem csinálják másként. Én ugyanis itt tanultam, Milanotól 15km-re fekvő városkában az olasz barátainktól, sokszor voltam náluk és ez a desszert elmaradhatatlan része a vasárnapnak, az ünnepeknek és a baráti találkozásoknak.
Valami újat azért mégis kipróbálok, talán valami krémlevest - gesztenyét, vagy sütőtököt. Utóbbit már készítettem és ízlett is a szűkebb családnak de a várható 20-30 vendég körében nem biztos hogy mindenkinek tetszeni fog. Kicsit lutrinak érzem. Főételben maradok a hagyományos vonalon: töltött sertéskaraj és köretnek zöldségek, rizs és citromos sült burgonya. :)))))
A dekorációt pedig ennyi előkészítés, sütés, főzés és két gyerkőc mellett azt hiszem szintén leegyszerűsítem. Találtam is egy jó képet inspirációnak, látványos, költséghatékony, újrafelhasznált, szolid és nagyon hangulatos: