KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Mindennapi kenyerünk, avagy alakor ősbúza a vekniben

2014.01.29. 10:43 :: Laurendilla

Na nem a boltiról beszélek, mert az tele van térfogat növelővel, puffasztóval, szerkezet javítóval, meg mindenféle "csodákkal" amitől igazán élvezhetetlenné válik. Már a Lipótiból sem hozok semmit, mert ők is lejjebb adták a minőséget... hát igen, már megy a bolt.

Szóval hetek óta saját kenyeret sütök, de most teljesen beújítottam. Vettem teljes kiőrlésű alakor lisztet. Ez egy ős búza fajta, egyszemű búzának is hívják, sokkal ellenállóbb a fertőzések és gabona betegségekkel szemben mint az agyon nemesített, bő termésű silány minőségű társai. Nem volt egyszerű beszerezni, de az egyik biobolt webáruházában sikerült megtalálnom. Megrendeltem, és már sütöttem is belőle kenyeret.

Egyenlőre csak fele-fele arányban fehér kenyér (BL80) liszttel, öregtésztás módszerrel. Rengeteg recept van fent neten, sőt kenyérsütős könyvem is van. Kipróbáltam, burgonyásat, joghurtosat, meg teljes kiőrlésűt is - nem váltak be. 

DE, nem adtam fel és igazán ízletes, félbarna színű, adalékanyagoktól mentes kenyeret sikerült sütnöm. Nem is olyan extrém munka, inkább csak a kelesztési és újrakelesztési időkre kell odafigyelni.

Az öregtésztához előző nap kell fél kiló BL80 lisztet, 3 dl langyos vizet, a teáskanál sót, és 1 dkg friss élesztőt összegyúrni és kelesztőtálban másnap reggelig túlkeleszteni. Utána hűtőben pár napig eláll. Ezt kell hozzátenni a kenyértésztához.

Kenyér recept :25 dkg lisztet feleztem meg BL80 és alakor lisztre, ehhez jön hozzá 10 dkg öregtészta, 0,5 dkg friss élesztő, 1 teáskanál só, 1 evőkanál olaj. Összegyúrom a kelesztőtálban és fél órát pihentetem. Utána átgyúrom, cipóvá formázom és egy sütőpapírral bélelt jénaiban további 1 órát kelesztem. Éles késsel 3 bevágást csináltam. Előmelegítem a sütőt 230-240 fokra, a jénai tetejébe vizet spriccelek, kicsit a kenyérre is és mehet a sütőbe 55 percre. Rácson hűtöm ki. Fél kilós kenyér lesz belőle. (Az eredeti receptet feleztem meg!! Nálunk nem fogy el egy teljes kenyér és frissen mégiscsak jobb :) így többször sütök, a lakásban terjengő friss kenyér illatról meg már nem is beszélek...)

Képekben: dagasztás-gyúrás közben, kelesztés jénaiban, megsült állapot

DSC01379.JPGDSC01380.JPGDSC01383.JPG

Szólj hozzá!

Címkék: gasztro kenyér

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr315787778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása