KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

A színek hangulati hatásai

2020.02.06. 10:52 :: Laurendilla

Az elmúlt hetekben több cikk jött velem szembe, ami a hangulattal, időjárással és a színek kapcsolatával foglalkozott. Arra gondoltam, ennek kicsit mélyebben is utána nézek - hiszen a színek a mindennapjainkat töltik ki teljes egészében. Az hogy milyen színű ruha van rajtunk, hogy milyen a szoba/iroda falszíne, hogy van-e az asztalunkon virág - és az milyen hangulatot áraszt felénk... bizony, mind-mind a látott színek ránk gyakorolt hatása. 

Cseppet sem mindegy tehát, hogy milyen színek vesznek körül minket - sőt mi magunk is színtípusokba tartozunk a bőr-haj-szem színűnk alapján. Amivel megint igen csak sok cikk, elemzés és szakértő foglalkozik. Azt állítva, hogy ha színtípusunknak megfelelő ruhákat viselünk sokkal frissebb, kellemesebb, sőt fiatalosabb az outfit-ünk. Nem is beszélve a hajszín és frizura ruhánkhoz való igazításáról - külön bejegyzést érdemelne.

Találtam néhány érdekes sztorit is, amikor művészek vagy éppen tudósok hétköznapi helyzetekbe - szituációkba mutatták meg vendégeiknek, barátaiknak a színek hatását. Itt van például Johannes Itten svájci festő és művészetpedagógus, a Bauhaus korai korszakának meghatározó személyisége által leírt esemény, részese lehetett egy vacsora meghívásnak. Megtapasztalhatta a tárgyak színének eltérése a természetes megjelenéstől, milyen szokatlan eseményeket vált ki.

Egy nagyiparos társaságot hívott meg magához vacsorára. Az érkező hölgyeket és urakat finom konyhai illatok fogadták, s már mindenki előre örült az ínyenc falatoknak. Amikor a vidám társaság körülülte a nagyszerűen elkészített ételekkel rakott asztalt, a házigazda vörös fényt kapcsolt be. Szép pirosra színeződött, és frissnek hatott a tányérokra kirakott hús, a paraj és brokkoli azonban feketének tűnt, a krumplik pedig pirosan világítottak. Mindenki meghökkent, de ekkor a vörös fény máris kékre váltott, s ettől a pecsenyék és krumplik mintha rothadtak lettek volna. A vendégek étvágya egyszeriben elment. Amikor erre még sárga fény következett, a vörösbor olyan lett, mint a sötét olaj, az emberek pedig sárga félholtaknak látták a szomszédjukat, néhány érzékeny hölgy fel is állt és kisietett az ebédlőből. Senki sem volt képes enni, bár a jelenlévők mind tudták, hogy csak a megvilágítás színének változásai okozzák e különös benyomásokat. Végül nevetve kapcsolta be a házigazda a fehér (megszokott) lámpafényt, és nemsokára helyreállt a vidám hangulat az asztal körül. Később már viccelődve, hahotázva emlegették a szokványostól eltérő színekben "pompázó" fogások mivoltát. 

És most a színek, valamint a hozzájuk társított érzetek, hangulatok az említett tanulmány szerint (forrás: Vizuális - Expresszív színelmélet) Azt gondolom, nem értek egyet minden szín, minden érzelmi-hangulati asszociációjával de kijelenthetjük, hogy igen a színek igenis hatással vannak ránk. Igyekezzünk ebben a borongós időben is megtalálni a felvidító színeket - mondjuk egy cserép illatos jácint, tulipán vagy nárcisz beszerzésével :D

sarga.jpgsarga-narancs.jpgvoros-barna.jpglila_1.jpgkekek.jpgkek-zold_1.jpgzoldek.jpgfeher-szurke-fekete.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr1115461404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása