KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Kréta 3. nap

2008.10.02. 09:34 :: Laurendilla

Végre verőfényes napsütésre ébredtünk. Ami ránk is fért két nap esős-borús idő után. Eddig már háromszor jártam Görögországban és mindannyiszor csodálatos időt fogtam ki. Úgy látszik ez a szeptember már csak ilyen, változékony ott is. Viszont az nagyon jó volt, hogy városnézés közben nem volt 40 fok perzselő napsütés. Inkább olyan kellemes vénasszonyok nyara (azok is voltak ám bőven - nem a kedves fajtából) A korábbi tapasztalataim a görögökkel, a szokásaikkal, az ételeikkel kapcsolatban pozitiv volt, de Kréta egyikben sem ütötte meg az eddigiek szintjét. Elhatároztuk mégis kihozzuk a legtöbbet a szituból amit csak lehet, nem adjuk fel és magunk barangoljuk be a szigetet.

Előző nap meglepetés ért minket, ugyanis utitársaink Angi és Margit a helyi utazási irodában megnézték a kinálatot. A programok között szerepelt egy cseppkőbarlang megtekintése egybekötve a közeli oliva olaj manufaktúrával és persze egy kis környékbeli nézelődés. Mindezt egy mini Liliputi-Vonaton :) ismeritek az a kisvonat szerű - igazából gumikerekeken guruló egymásba akasztott embervagonok elöl pedig egy diesel kismotoros "mozdony".

Az utazás kellemes volt, napsütés, vidám hangulat. Angi és Margit hátrébb kaptak helyet, mi közvetlenül az első kocsiban, 70 körüli hollandok mellett. Persze nem mintha előitéleteim lennének az idősebb generációkkal kapcsolatban... öööö.... talán inkább az itthoni (sajnos) megkeseredett, önsajnáló, utálomafiatalokat hangulatú idősek jutnak eszembe (persze erről nem mindig (csak) ők tehetnek) ezek a hollandok viszont kitettek magukért. Kifaggattak minket, aztán már sorolták is a magyar élményeiket - körbeutazták a fél világot 4en, két házaspár. Aztán hangosan énekeltek, tapsoltak, nevetettek minket. Albertnek igazán jó hangja volt és a dalok repertoárjából nagy Elvis rajongó lehet mert csak úgy záporoztak a jobbnál jobb dalok. Mellé a botját szorongatta és a bot foggantyújába énekelt mintha mikrofon lenne :)) nagyon vicces volt, tényleg. És ráadásul tényleg jól csinálta, mint megtudtuk otthon ők a helyi karaoke bár kedvencei.

A cseppkőbarlang, nos ez kicsit barokkos túlzás - egy kb. 300m2-es "lyuk" néhány szürke és barna cseppkővel - persze jól megvilágitva zöldes fényekkel. De ha ezek látnák a mi Aggteleki barlangunkat, nos, sirva kérnének bocsánatot, hogy ők egyáltalán annak merték nevezni az övéket.

A barlangtól a manufaktúráig kb. 15 perc volt az út, áthaladtunk közben egy aranyos 30-50 valahány házból álló falucskán és a helyi templomba is bemehettünk. Csodás ikonok, látványos freskók, sok-sok gyertya és néhány padban saját imakönyv.

Az oliva manufaktúra érdekessége, hogy a modern gépsor mellett, a hagyományos, régi gépeket is meg lehetett nézni. Persze a régiek kint az udvaron rozsdásodtak amig a csillogó gépcsodamasina a fedett csarnokban állt. Most is várja a november és december elejét amikor betakaritják az olajfákról lehulló bogyókat és végre teletöltik a tartályait, aztán beindul a zakatolás, jól "megrágja" aztán átforgatja, többszörösen szűri és tisztitja végül pedig egy benzinkutakon használatos pisztolyból kiköpi a hatalmas tároló hordókba. Onnan aztán egy másik helyen tovább öntik kisebb üvegekbe, edényekbe, fém dobozokba - és kezdődhet is az eladás, otthon meg a főzés. Azért érdemes egy pillantást a gépsorra vetni, hát igen a szentek (ikon) itt is jelen vannak mint mindenhol :))))))

1 komment

Címkék: kréta

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr94692060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mammka · http://www.mammka.blogspot.com 2008.10.02. 13:09:11

Köszönöm,élmény volt olvasni!Most is várom a folytatást!:)Legszívesebben olvasnám már tovább.:)
süti beállítások módosítása