KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Érdekességek a Karácsonyról

2008.12.09. 12:04 :: Laurendilla

• Karácsonyi üdvözlések

Szlovák: Vesele Vianoce
Spanyol: Feliz Navidad
Bolgár: Tchestito Rojdestvo Hristovo
Észt: Ruumsaid juulup|hi
Hawaii: Mele Kalikimaka
Ír: Nollaig Shona Dhuit
Lengyel: Wesolych Swiat Bozego Narodzenia
Skót-gael: Nollaig chridheil huibh
Horvát: Sretam Bozic
Szerb: Hristos se rodi
Vietnami: Chung Mung Giang Sinh
Urdu: Naya Saal Mubarak Ho
Japán: Kurisumasu Omedeto
Görög: Kala Christouyenna
Német: Froehliche Weihnachten
Francia: Joyeux Noel
Olasz: Buone Feste Natalizie
Hindi: Shub Naya Baras
Finn: Hyvaa joulua
Dán: Glædelig Jul
Katalán: Bon Nadal
Örmény: Shenoraavor Nor Dari yev Pari Gaghand
Albán: Gezur Krislinjden
Lett: Priecigus Ziemassvetkus
Litván: Linksmu Kaledu
Angol: Merry Christmas
Norvég: Gledelig Jul
Török: Noeliniz Ve Yeni Yiliniz Kutlu Olsun
Izlandi: Gledileg Jol
Breton: Nedeleg laouen na bloavezh mat


• Az első karácsonyfát egy freiburgi pék állította 1419-ben, magvakkal és gyümölccsel díszítette. Gyertya csak a 18. században, gömbök a 19. században, úri körökben kerültek a fára.

• Jézus nem Betlehemben, hanem Názáretben született! És ezt már több mint száz éve tudják a bibliakutatók.

• Németország egyes vidékein szentestén az ünnepi menüt krumplisaláta és virsli képezi. Ezzel szemben a skandináv országokban akár 60 különböző ételt is feltálalnak ezen az estén, hozzá sötét karácsonyi sört, julolt isznak.

• Indiában mangófát díszítenek fel az ünnep alkalmából.

• Nyugat-Németországban az 1950–60-as években, a gazdasági fellendülés és a modern technikai vívmányok elterjedésének korszakában a karácsonyfát műszaki cikkeket ábrázoló díszekkel ékesítették.

• A magyar néphagyomány szerint karácsony napján lánynak, asszonynak nem volt szabad más házához menni, mert szerencsétlenséget vitt volna. Ezen a napon nemcsak a családtagoknak, hanem a család javainak is a házban kellett lenniük, ezért karácsony böjtjén a kölcsönkért tárgyakat, eszközöket visszaadták.

• Az első karácsonyi vásárokat a 15. században tartották meg német nyelvterületen, Bautzenban, Augsburgban, Nürnbergben és Drezdában. Berlinben az idén kereken hatvan karácsonyi vásár várja a látogatókat, többek között öko-, alternatív, svéd változatban.

• A legnagyobb karácsonyfát Seattle-ben állították fel 1950-ben, amely egy 67,4 méteres Douglas-fenyő volt. (szegény :(((( kivágták a Karácsonyi felhajtás miatt)

• Mária Terézia és II. József uralkodása alatt tilos volt a karácsonyi betlehem állítása.

• A katalán betlehemekben a Szent Család mellett egy „kis szaros” nevű figura is szerepel! A lehúzott nadrággal terpesztő, caganernek nevezett figura eredete a 17. századra nyúlik vissza. Korábban hagyományos parasztruhát hordott, ma gyakran politikusok képét ölti magára.

forrás: Nők Lapja Café - Advent, és saját

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony infó

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr94812882

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása