KREATIV

Magamról: szívesen alkotok, legyen szó bármiről: akár textilfestésről, varrásról, foltvarrásról, kavicsfestésről, lekvár főzésről, vagy környezettudatos csomagolásról. Szóba jöhet még külön programként egy kis festék, sütés-főzés, mézeskalács készítés, újdonságok kipróbálása, kirándulás, és persze ötletbörze. Ez itt egy kreatív blog, hobbijaim bemutatása, leírások, ötletek, tippek és persze képek :) Ha bármi megtetszik a blogon és szeretnél magadnak egyet belőle vagy írnál nekem akkor erre a címre tedd! laurendilla@gmail.com

Laurendilla

laurendilla_ekszer_logo.jpg

Témakörök

Címkefelhő

Látogatóim

Április 1 - népszokások

2009.04.01. 08:40 :: Laurendilla

Ma ugyan senki sem akart megviccelni, pedig igyekeztem odafigyelni az apró jelekre, és persze nem bedőlni, de semmi... Talán az embereknek mostanság nincs idejük a viccre, tréfára, nevetésre - vagy inkább csak a mostani gazdasági helyzet és a /válságok/ elveszik az ember kedvét mindenfajta poénkodástól. Régebben azért odafigyeltek erre a bolondos napra, és bár apróságokkal ugratták egymást - senkinek sem jutott eszébe, hogy komolyan vegye ezeket.

Április 1-jén ugratták egymást a felnőttek, de elsősorban a gyerekeket tréfálták meg. Topolyán például a gazda a szomszéd tanyára küldte a kiskanászt szúnyogzsírért. Pénzt is adtak a gyerekeknek, és a boltba küldték esernyőmagért, trombitahúrért, hegedűbillentyűért. A beugratottat azután csúfolják: „Április bolondja, május szamara!” Közismertek a csúfoló versikék is. Pádéi (Észak-Bánát) változatuk az alábbi:

          Április bolondja,
          Május szamara.
          Fölnézett a toronba,
          Megnézte, hogy hány óra:
          Féltizenkettő,
          Bolond mind a kettő.

 

Április elseje hagyományai ma elsősorban az iskolásgyerekek körében élnek. Fordított napot rendeznek, és tréfás ruhákat öltenek. Az utóbbi években ennek az iskolai hagyománynak a farsangi szokásokkal való összeolvadását figyelhetjük meg. A hagyományos népi gazdálkodásban ezt a napot nem tartották alkalmasnak a vetésre, mert nem lenne szerencsés a termés.

A viccet félretéve pedig szeretnék Boldog Születésnapot kívánni kedves Keresztanyámnak :))) aki ma 35 éves, öööö... na jó kicsit talán több :))))))

Szólj hozzá!

Címkék: hagyományok

A bejegyzés trackback címe:

https://laurendilla.blog.hu/api/trackback/id/tr941039179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása