Biztosan többen hallotátok már, hogy milyen túlzó és feleslegesen kreált midaügy robbant ki a magyar libák töméséből. Nem teljesen értem, eddig is tömték a libákat, ugyanis maguktól nem lesz ám akkora a máj és nem is végengyengülésben múlnak ki. Bár melyik haszonállat múlik ki végelgyengülésben? Hát igen, azt nem állitom, hogy a tömés kellemes érzés lehet a libáknak, de nem vagyok meggyőződve róla, hogy a zöldségek, gyümölcsök nem érzik a földből való kirángatást vagy a fáról való leszakitást. Aki nem szereti a májat, vagy nem fogadja el a tömést az legyen inkább vega és hagyja másra a mosott ruhát :)))
Szóval, egy játékra leltem. Mindössze annyi a dolgom, hogy a legkedvesebb libamáj receptemet közzé teszem, hátha mások is megkedvelik, kipróbálják vagy csak elgondolkodnak a tradicionális világszerte ismert Hungarikum termelőinek szomorú sorsán. A recept nagyon egyszerű és egyáltalán nem diétás, sőt ellenkezőleg. Ez is hagyományos és paraszti és isteni finom főleg ha frissen készül és hozzá kertből szedett paradicsomot, paprikát, hagymát, friss fehér kenyeret eszünk. Nagymamám is sokat csinált, imádta a család is, és Ő hirből sem ismerte a koleszterint. Fura vagy sem, a legegyszerűbb receptet teszem most közzé:
Libamáj zsirjában
Egy szép friss libamáj az alapja, semmiképpen sem fagyasztott. Egy napra hideg vízbe téve ki szoktam áztatni mert igy nagyon könnyen eltávolithatóak belőle az erek és inak. Nagymamám mindig libazsirban sütötte, mert ha már lúd... ugyebár :)) Ehhez a liba hájából kisütjük a zsírt, ami nem haszontalan dolog, mert így némi libatepertőhöz is jutunk. A libazsír fedje el a májat teljesen. Egy fej vörös hagyma négybe vágva, néhány gerezd fokhagyma és pár szem bors is kell mellé. A májat nagyon lassan kell sütni, nem feltételenül a sütőben, lábasban is lehet fedő alatt és igy többször rá-rá lehet pillantani. Sütés közben éppen csak gyöngyözzön – körülbelül két óra alatt kész. Egy üvegtálba óvatosan áthelyezve a májat, a leszűrt zsírt ráöntve hagyjuk kihűlni. Hűtőben a zsír teljesen megszilárdul – így ízléses kis gömbök formálhatók a máj mellé ha előételként kináljuk.